Fajny chlebek ziołowy, jako dodatek do zup.
Niżej jest podany przepis na tradycyjny sposób wykonania chlebka.
Ja robiłam ciasto w automacie do chleba, prościej i szybciej. Dodać wszystkie składniki do maszyny i nastawić na program do rozrabianie ciasta drożdżowego bez pieczenia.
Jak już jest ciasto gotowe , wyjąć i uformować chlebek, możecie zrobić bułeczki albo bagietki, jak kto woli.
Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Posmarować chlebek wymieszaną wodą z odrobiną soli .
Nagrzać piekarnik do 220C , piec 30-40 minut aż chlebek będzie ładnie zarumieniony .
Zrobiłam ten chlebek jako dodatek do zupy serowej. Patrz tu zupa serowa Zupa serowa, rewelacyjna
Pyszny, smacznego
Wykonanie chleba w tradycyjny sposób – drożdże wsypać do kubka, dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Dolać odrobinę ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać zioła, pozostały cukier i sól, olej i pozostałą letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę.
Lekko naoliwić miskę i włożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Piec jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.