To ciasto to poezja. Połączenie chrupkiej bezy i delikatnego kremu. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej przed serwowaniem gościom czy rodzinie.

Wykonanie ciasta kakaowego – Białka ze szczyptą soli ubić. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle ubijać. Teraz kolej na żółtka, które kolejno dodawać do białek, ale mieszać już delikatniej. Mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodać do masy jajecznej. Blaszkę o wymiarach      wyłożyć papierem do pieczenia  i wlać ciasto. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 C. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć ciasto z blaszki.

Przygotowanie bezy – zmielić orzechy, ale tak żeby były wyczuwalne, nie na mąkę !!. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier biały i ciemny. Jeszcze chwilkę ubijać. Wlać ocet, wymieszać. Dodać orzechy i wmieszać je w masę z białek. Tą samą blaszkę w której piekło się ciemne ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na bezę.

Pieczenie bezy – nagrzać piekarnik do 180 C i piec bezę 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec jeszcze 1 godzinę i 20 minut. Wyjąć bezę z piekarnika, jak będzie zimna delikatnie zdjąć papier.

Wykonanie kremu – serek mascarpone i kremówkę ubić razem. Do masy dodać masę kajmakową (toffi), wymieszać dokładnie. Na koniec dodać zmielone orzechy, ponownie wymieszać. Orzechy nie mielić zbyt mocno!!!

Łączenie ciasta – Ciasto kakaowe włożyć na dno blaszki, następnie rozłożyć krem toffi i na górę położyć bezę. Dokładnie przykryć blaszkę i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto jest przepyszne