Takie tortille często gościły u mnie w domu, wszyscy je uwielbiali.
Zaczynać od sałatki, do miski wrzucić mieszankę sałat, pomidory koktajlowe, ogórek, posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem, olejem, troszeczkę cukru i łyżka jogurtu. wymieszać i gotowe. Nie podaję składników bo każdy może zrobić trochę inaczej dodać mniej lub więcej składników. Można użyć gotowego sosu knorr do sałatek. Trzeba sobie życie ułatwiać.
Piersi kurze pokroić w poprzek, potem pokroić w paski . Doprawić mięso solą, pieprzem, ostrą papryką,przyprawą gyros, oregano, dokładnie wymieszać. Położyć mięso na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i chwilkę smażyć mieszając co chwilkę dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć razem z mięsem aż woda z pieczarek wyparuje. Nie smażyć mięsa zbyt długo, musi być przesmażone ale nie suche. Przykryć , żeby zachować ciepłe.
Sos – wszystkie składniki mieszamy razem i gotowe.
Ja miałam duże pity więc przecięłam je na pół, były wystarczająco duże żeby zrobić dwa hot dogi. Jeżeli są mniejsze , tylko obciąć górę żeby powstała kieszonka. Podgrzewać pitę w mikrofali, musi być ciepła. Do każdej pity włożyć na przemian sos, sałatkę i mięso. Wypełnić całą pitę, zaraz podawać musi być ciepła.
Są pyszne , trochę bałaganu przy jedzeniu ale warto 🙂
Ania
22 lipca, 2014 o 14:33
Też często robię tortille z kurczakiem i warzywami, zawsze kupuję na tygodniu meksykańskim kupuję tortillę z różnymi dodatkami np. ze szpinakiem, pycha 🙂
kuchcik8
22 lipca, 2014 o 15:09
Jest bardzo dużo sposobów przyrządzania tortilli, i dlatego jest taka fajna, ciągle inna. Ze szpinakiem musi być pyszna, musze zrobić. Pozdrawiam