Przepyszne ciasto, polecam serdecznie. Mam przepis od mojej przyjaciółki. Dziękuje.
Wykonanie biszkoptu – Białka ubić z odrobiną soli. Jak już białka są sztywne dodać cukier i cukier waniliowy, wsypując powoli i cały czas ubijać. Podczas ubijania dodawać po żółtku, następnie wlać śmietanę. Teraz już kolej na mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 25 x35. Piec ciasto w temperaturze 180 przez 20 minut.
Podczas gdy ciasto się piecze przygotować masę orzechową.
Przygotowanie masy – do garnka włożyć masło, wlać śmietanę, dodać rozdrobnione orzech. zagotować masę i wymieszać.
Ostudzić. Masa może być lekko letnia. Na gorący biszkopt wylać masę i równo ją rozprowadzić. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 190 C
Zostawić ciasto do wystudzenia.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.