Uwielbiam grzyby, a w szczególności grzybobranie.
Umyte i oczyszczone kurki , włożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprawić solą. Gotować aż grzyby zmniejszą swoją objętość, około 15 minut od zagotowania.
Przelać grzyby przez duże sito, wodę nie wylewamy!!! Do umytych słoików włożyć kurki i zalać wodą w której się gotowały, zamykamy słoik. Wody zawsze jest więcej, ja wlewam samą wodę do słoików i gotuję. Można tą wodę wykorzystać w różny sposób : dodając do sosów, do zupy pieczarkowej. Smak dania będzie dużo lepszy. Woda z takich kurek to cud.
Słoiki gotujemy w dużym garnku do połowy zanurzone w wodzie. Gotować słoiki 60 minut od zagotowania się wody.
Anonim
19 września, 2017 o 12:58
Szkoda,wode wylalam
Maria Gorlik
19 września, 2017 o 16:53
Ja nigdy nie wylewam. Czasami mrożę a czasami gotuje w sloikach. Zawsze się przyda . Pozdrawiam
Krystyna
31 października, 2020 o 17:24
Dlaczego aż 60 min pasteryzować- moim zdaniem to zdecydowanie za długo, kurki są bardzo delikatnymi grzybami i tak długa pasteryzacja może im tylko zaszkodzić
Maria Gorlik
2 listopada, 2020 o 15:41
Ja zawsze grzyby pasteryzuję długo, szybko się inaczej psują. Każdy robi jak chce, jeśli było dobrze krócej to wierzę. Ja jednak stawiam przy swoim. Pozdrawiam serdecznie
Ania
6 sierpnia, 2024 o 18:38
A ja myślę, że lepiej zamiast RAZ godzinę to dwa razy po pół godziny. Wtedy wytłucze się przetrwalniki. Te dobę słoiki stoją w normalnej temperaturze aby zarodniki wykiełkowały. Wtedy my je za gotujemy, he he.
Ania
6 sierpnia, 2024 o 19:08
A ja myślę, że lepiej zamiast RAZ godzinę to dwa razy po pół godziny. Wtedy wytłucze się przetrwalniki. Te dobę słoiki stoją w normalnej temperaturze aby zarodniki wykiełkowały. Wtedy my je za gotujemy, he he.