Dzisiejszy obiad, najadłam się jak … aż ciężko się ruszyć. Pyszny, polecam.
Kiedyś robiłam w podobny sposób, ale z kupnego sosu Ajvar. Dzisiaj wykorzystałam sos zrobiony wcześniej przeze mnie i zaprawiony w słoiczki. Jest na moim blogu, patrz tu Ajvar, pyszny sos Jeżeli nie masz tego sosu to można go wszędzie kupić. Jest to mój pomysł na obiad, wykorzystałam wszystko co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie.
Wykonanie – mięso z piersi indyka, naciąć. Zrobić głęboką kieszonkę, rozbić tak żeby mięso było cieńsze. Przyprawić solą, ziołowym pieprzem, ostrą papryką, suszoną bazylią. Posmarować sosem ajvar. Do środka włożyć pokrojoną w plastry mozzarellą, i listki świeżej bazylii.
Zamknąć kieszonkę z mięsa i zabezpieczamy patyczkami koktajlowymi. Zapobiegnie to wypłynięciu mozzarelli. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i kładziemy mięso. Smażyć szybko na złoty kolor razem z pieczarkami. Pieczarki posolić i posypać suszoną bazylią.
Jak już mięso jest ładnie zarumienione, zdjąć z patelni i położyć w żaroodpornym naczyniu.
Na patelnię wylać resztę sosu ajvar i śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewając, dodać drugą mozzarellę drobno pokrojoną i kilka liści bazylii.
Wylać sos do naczynia z mięsem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 30-40 minut.
Sos jest pyszny i aromatyczny, idealnie smakuje z ugotowanym ryżem. A mięsko …. sami zobaczcie …
Można również podać z makaronem.
Polecam na niedzielny obiad. Smacznego
DamianP.
26 września, 2021 o 17:34
Żałuję, że zniknęły komentarze pod tym wpisem, pewnie jakieś problemy przy przenoszeniu serwera.
To jest absolutny hit!
Więc przypomnę, że najlepiej podawać z kluskami śląskimi, a indyka pokroić w dużą kostkę tak ok. 3x3x3 cm. Wtedy danie staje się kompletne 🙂