Następny pomysł na ogórki tym razem w ketchupie. Są to lekko słodko kwaśne ogórki z lekkim posmakiem pomidorowym.
Ogórki umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na cztery części.
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Do słoików włożyć po kilka gałązek kopru, dwa ziarenka ziela angielskiego, cztery ziarenka czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku oraz pionowo ułożone ogórki. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki.
Włożyć słoiki do dużego garnka, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików i gotować 10 minut od momentu jak się woda zacznie gotować. Potem od razu wyjąć z wody. ja zawsze je jeszcze odwracam do góry dnem i zostawiam, aż ostygną. Potem już tylko do piwnicy.
Agnieszka
8 lipca, 2019 o 14:59
Zalewa pół litra wody a w opisie składniki zalewy zagotowac w litrze wody , to razem będzie półtora litra ??
Maria Gorlik
8 lipca, 2019 o 19:07
Proszę zrobić jak pisze w składnikach. Pozdrawiam i dziękuje.
Karolina
11 lipca, 2021 o 12:59
Już skońcyłam
Daria
13 sierpnia, 2019 o 21:01
Mam ten sam przepis. Zawsze wychodza spaczne. W tym roku juz zrobione. Pozdrawiam
Maria Gorlik
13 sierpnia, 2019 o 21:27
Przepis jest super. Pozdrawiam