Jest to pomysł na polędwiczkę, lubię polędwiczki w sosie, mięso nie jest wtedy suche i smak sosu super. Zawsze jak dodaję przepisy to są  moje smaki, podaję je w sposób jaki lubię. To danie super smakuje z makaronem i tak właśnie zrobiłam.

polędwica w sosie grzybowym

Polędwice oczyścić z błonek, pokroić w centymetrowe plastry, lekko spłaszczyć.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać i dodać posiekaną cebulkę, smażyć tak długo aż lekko zmięknie i zbrązowieje. Zdjąć usmażoną cebulkę z patelni i odstawić, dodać trochę oleju i położyć kawałki polędwiczki, lekko obsmażyć doprawić solą i pieprzem, posypać mięso mąką, wymieszać. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż grzyby puszczą wodę, co chwilkę mieszać. Dodać cebulkę, pokrojony por, czerwone ziarenka pieprzu, listki laurowe, mieszankę ziół suszonych, smażyć około 3 minut potem podlać wodą, doprawić do smaku .

mięso w sosie grzybowym

Zagotować, potem zmniejszyć gaz, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i  wszystko przelać do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 220C przez 20- 30 minut, potem sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie dla Was, oczywiście 🙂

polędiczka pieczona

Można podać z kleksem gęstej śmietany u góry, smacznego