Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.

ryby

Zawsze trzeba je zrobić kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Zaczynać od dokładnego wyczyszczenia ryb,oskrobać z łusek, wyjąć wnętrzności, umyć. Pokroić na kawałki. Lekko posolić i obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki ryby z dwóch stron, aż będą przesmażone. Ułożyć usmażone ryby w naczyniu.

pstrąg w occie

Teraz można zrobić ryby na dwa sposoby, zależy od Was, czy chcecie czystą zalewę octową, czy wykorzystać wszystko co wytworzyło się podczas smażenia ryb, ale wtedy polewa nie będzie klarowna. Ja taką lubię, więcej smaku no i wszystkie smaki z patelni zostają. Ten pierwszy sposób może lepiej wygląda,   zalewa jest czysta i klarowna. Obydwa sposoby są pyszne gwarantuję.

ryby na słodko kwaśnio

I sposób – Cebulę obierać, pokroić w plasterki. Wrzucić cebulę na patelnie po smażeniu ryb i chwilkę smażyć aż cebulka lekko zmięknie, wlać wodę, dodać sól, cukier, ziele angielskie, listek laurowy i ocet. Doprowadzić  do wrzenia i gotować 5 minut. Gorącą zalewę wylać na ryby, przykryć i zostawić do ostudzenia.

ryby w occie z cebulą

II sposób– tylko jest taka różnica, że myjemy patelnię. Wlać wodę dodać wszystkie składniki zalewy. Gotować 5 minut i wylać na ryby.

Rada – na drugi dzień sprawdzić smak ryby. Urwać kawałek i posmakować. Jak jest za mało octowa dolać ocet i delikatnie zamieszać. Pierwszy dzień to nie wyczujecie. 

ryby z octem

Zawsze pamiętajcie, żeby zrobić je kilka dni wcześniej, polecam są pyszne.