Następny przepis od mojej siostrzyczki, ciasto wybitne, pyszne. Dzięki Małgosiu 🙂 Można to ciasto zrobić innymi mrożonymi owocami tj maliny jeżyny itp.
Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Dodać po 1 żółtku co jakiś czas nie przerywając mieszania. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli wsypywać do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie za pomocą łyżki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem drewnianym. Jak jest suchy to biszkopt jest gotowy.
Odstawić biszkopt do ostudzenia. Zimny przekroić na pół.
Masa z truskawek – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić.Ostudzić. Zamrożone truskawki zmiksować i zalać galaretką. Odstawić do zgęstnienia. Prawie gęstą masą truskawkową wylać na spodnią część biszkoptu. Wstawić do lodówki.
Masa śmietanowa – śmietanę ubić na sztywno, do gęstej śmietany dodać cukier waniliowy i śmietanmietan fixy, wymieszać. Śmietanę wyłożyć na gęstą masę z truskawek. Przykryć biszkoptem.
Górę ciasta obsypać cukrem pudrem.
Ciasto jest przepyszne.
Ulka
17 lutego, 2017 o 20:32
w przepisie nie podano ile cukru dodać do biszkoptu?
pozdrawiam
Maria Gorlik
17 lutego, 2017 o 23:16
Przepraszam, już dopisałam. Pozdrawiam serdecznie.
Ulka
18 lutego, 2017 o 20:04
Dziękuję
pozdrawiam