Bardzo proste i pyszne ciasto. Możecie dodać różne owoce. Ja mam z agrestem ale przepyszne byłyby wiśnie. W Anglii to nie jest łatwe znaleźć wiśnie.
Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając co jakiś czas dodawać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Dodać kwaśną śmietanę,esencję waniliową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło pokrojone w kawałki i cukier, ucierać 1 minuta, obroty 5
- dodać jajka, jogurt, esencję waniliową,ucierać 1 minuta, obroty 5
- dodać obie mąki, proszek do pieczenia, ucierać 1,5 minuty, obroty 5 Ciasto musi być gładkie i dokładnie rozmieszane.
- reszta jak niżej
Owoce – jeżeli użyjecie owoców ze słoika to należy dokładnie odcedzić. Rozłożyć owoce na cieście w odstępach.
Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na górze ciasta.
Wykonanie kruszonki w thermomix
- do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło, cukier, mąkę, cukier waniliowy, interwał, naczynie zamknięte, 30 sekund
- wysypać wszystko do miski i szybko ugnieść, formując kruszonkę
Pieczenie – blaszka 30 cm x 23 cm. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 40 minut. Ciasto lekko musi się przyrumienić i urosnąć.
Można polać dodatkowo lukrem, ale nie jest to konieczne.
Magdalena
14 kwietnia, 2018 o 20:50
pycha 🙂
Maria Gorlik
14 kwietnia, 2018 o 20:55
To ciasto jest naprawdę dobre. Pozdrawiam serdecznie.