Mam winogrona od znajomych, w tym roku obrodziły. Nie były duże ale bardzo słodkie, nie mogłam się opanować, żeby ich wszystkich nie zjeść 🙂
Jest z tym trochę pracy, ale chciałam Wam pokazać że tak też można przygotować taki dżem, jest pyszny. Winogrona umyć odcedzić, obrać z gron. Każdy owoc winogrona, za pomocą dwóch palców zdusić i wycisnąć środki z nasionkami. Oddzielnie położyć do miseczek środki z pestkami i skórki.
Do garnuszka wrzucić masę z pestkami winogron i gotować na małym ogniu 15 minut. Potem wylać na sitko i przetrzeć masę , suche pestki wyrzucić. Sok zlać do garnuszka i dodać skórki z winogron, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu co chwilkę mieszając, aż masa zgęstnieje.
Dżem wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić , odwrócić słoiczki do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Po 30 minutach odwrócić słoiki i znowu przykryć ręcznikiem, zostawić tak do całkowitego ostudzenia.
Trochę z tym zabawy, ale jest pyszny.
janeczka
Wrzesień 30, 2015 o 20:22
Jest bardzo pyszny
kuchcik8
Wrzesień 30, 2015 o 20:24
Dziękuję, bardzo się cieszę . Pozdrawiam
Monika
Październik 17, 2015 o 15:08
Ile czasu potrzeba aby dżem zgęstniał?
kuchcik8
Październik 17, 2015 o 15:32
Ten dżem szybko jest gęsty, musisz sama ocenić. Jak już nadmiar płynu się wygotuje to już jest gotowy. Musi uzyskach konsystencję jak gęste powidła. Ja gotowałam krótko, ale nie pamiętam dokładnie. To wszystko zależy ile soku mają winogrona. Pozdrawiam
Asia
Wrzesień 22, 2017 o 20:20
Dziękuję za wspaniały przepis. Właśnie dziś obrałam 15 kg winogron przeznaczając na dżem podany w przepisie. Zeszło mi prawie cały dzień, ale jestem bardzo usatysfakcjonowana, bowiem wiedzę kolosalną różnicę w smaku i kolorze gotującej się masy w porównaniu z innym przepisem/ też z internetu. Próbuję co chwilę, bo jest pyszny . Jeszcze trochę pogotuję do gęstości i .. jutro do słoiczków. Pozdrawiam serdecznie i polecam ten przepis.
Maria Gorlik
Wrzesień 22, 2017 o 20:22
Trochę pracy jest, ale warto. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.
Gosia
Wrzesień 7, 2019 o 19:49
Właśnie znalazłam twój przepis i od razu wcieliłam w życie. Dżem jest super. Następną porcję zrobię z dodatkiem kardamonu i cynamonu, też bardzo smaczne powiedziałabym, wykwintne. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam serdecznie i cieplutko.
Maria Gorlik
Wrzesień 7, 2019 o 20:50
Bardzo się cieszę i dziękuje za tak miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie
Anna
Październik 12, 2019 o 21:36
Przepis jest genialny👍
Smak, kolor i konsystencja dżemu są wspaniałe, ciężko nie sięgać co chwilę łyżką do garnka. Pierwszy raz robiłam dżem z winogron w ten sposób.
Dziękuję.
Maria Gorlik
Październik 14, 2019 o 11:45
Super cieszę się że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.