Trochę miałam obawy, robiłam je dzisiaj pierwszy raz. smak mnie zadziwił, są pyszne. Podałam je z sosem pieczarkowym, godne polecenia.
Ugotować ryż. Jak już jest ugotowany odważyć 200g i włożyć do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić potartą marchew, poszatkowaną cebulę, por, seler, doprawić solą i pieprzem. Smażć tak długo aż warzywa zmiękną.
Wrzucić warzywa do miseczki z ryżem, wymieszać. Doprawić ponownie solą i pieprzem. Dodać ser,jajko i mąkę, wymieszać. Uformować klopsy. Mocno rozgrzać patelnię z olejem i smażyć klopsiki, jak już lekko się zarumienią zmniejszyć temperaturę. Smażyć kilka minut, obrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru. Na koniec zwiększyć temperaturę żeby klopsy były z góry chrupiące, obsmażyć je z dwóch stron.
Możemy podawać je na różne sposoby z mięsem albo jak ja z sosem grzybowym itp. Przepis na sos jest na moim blogu, patrz tu Sos pieczarkowy
Są bardzo dobre, polecam
Smacznego
Ewa
7 maja, 2017 o 10:26
Witam,spodobał mi się przepis na : klopsiki ryżowe z warzywami i powiem szczerze ,będę robić częściej. Jest tak smaczny,że będę polecać znajomym,swoim córkom ,pycha mniam.
Maria Gorlik
7 maja, 2017 o 10:52
Bardzo mi miło, taki komentarz dodaje mi chęci na dalsze szukanie nowych pomysłów. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz.