Dla mnie pyszne, smak tych klopsików bardzo m i przypasował. Polecam
Przepis na wykonanie w thermomix na dole
Kalafiora pokroić w małe kwiatki, odciąć grubą część łodygi. W garnku z osoloną wodą gotować kalafior 10 minut. Nie rozgotować, kalafior ma tylko lekko zmięknąć.
Odcedzić kalafior i wrzucić go do dużej miski lub blendera. Do kalafiora dodać jajka, kaszę manną, pomidorka,marchewkę potartą na tarce o dużych oczkach, pokrojony na mniejsze kawałki ser, bułkę tartą, jogurt. Zmiksować tak żeby mas miała delikatne grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekane zioła. Formować płaskie klopsy i delikatnie obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Ja przysmażyłam je trochę mocniej, ponieważ tak wolę. Po usmażeniu położyć klopsy na papierowym ręczniczku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z upieczonymi ziemniakami lub surówką.
Wykonanie w thermimix
- do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć sitko, do sitka włożyć kwiatki kalafiora. Wodę osolić do smaku. Gotować kalafior, czas 20 minut, obroty 2
- wyjąć koszyk z kalafiorem, odcedzić wodę zlać
- do naczynia miksującego dodać kalafiora, pomidora przekrojonego na cztery części, jajka, jogurt, marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, kaszę manną, bułkę tartą, pokrojonego w mniejsze kawałki sera, zmiksować 6 sekund, obroty 5 z użyciem kopystki
- dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać za pomocą kopystki
- formować płaskie klopsy i delikatnie obtoczyć w bułce tartej
- smażyć jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.