Zrobiłam następne ciasteczka, są one bardzo kruche, nawet kilka miesięcy można je przechowywać w zamkniętym pudełku. Ciasto jest bardzo proste.
Thermomix, włożyć wszystkie składniki ciasta do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte i interwał.
Bez thermomix, też jest proste w wykonaniu. Wszystkie składniki : mąkę, cukier, 1 jajko, 1 żółtko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło o temperaturze pokojowej szybko zagnieść. Zlepić ciasto w kulę i włożyć do woreczka , potem do lodówki. Zostawić na noc.
Dopiero następnego dnia wyciągnąć z lodówki. Zostawić chwilkę, aż lekko ciasto lekko zmięknie.
Ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka.
Jedno jajko i białko wymieszać razem za pomocą widelca i zostawić do wysmarowania ciastek.
Każdą porcję ciasteczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubo zmielonym cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C , 15 minut
Robię te ciastka od wielu lat, są pyszne . Zawsze muszę robić kilka porcji.
Smacznego
blancina
28 listopada, 2014 o 16:07
a czy masz jakieś inne przepisy na termomix np pieguski??
kuchcik8
28 listopada, 2014 o 16:12
Mam i będą, zrobię je w następnym tygodniu, teraz jestem w Dublinie u moich dzieci w odwiedzinach, pozdrawiam
Magda
7 grudnia, 2017 o 23:01
Zrobiłam pierwszą porcję, ale wiem, że nie ostatnią 🙂 miały być do córki na Wigilię do przedszkola, ale już ich za dużo nie ma…W lodówce czeka kolejna kulka !;-) Są super! Smak kojarzy nam się z dzieciństwem…Polecam z całą rodziną!!
Maria Gorlik
7 grudnia, 2017 o 23:03
dziękuje za tak piękny komentarz. pozdrawiam serdecznie. Życzę Wesołych Swiąt
Ola
20 grudnia, 2017 o 18:45
Ile wychodzi ciasteczek z podanej ilości składników??
Maria Gorlik
20 grudnia, 2017 o 19:06
Oj nie pamietam. Wszyscy co robili robią zaraz następną porcję. Ciastka są pyszne
Ola
21 grudnia, 2017 o 21:19
Zrobiłam ciasteczka, są pyszne 🙂 Mój synuś jest zachwycony. Tylko mam pytanie… jak mogę je przechowywać?? W zamkniętym pojemniku? Albo w inny sposób?
Maria Gorlik
21 grudnia, 2017 o 22:28
Cieszę się bardzo. W zamkniętym pojemniku długo będą takie same jak pierwszego dnia. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt.
Ola
21 grudnia, 2017 o 22:40
Dziękuję, również życzę Wesołych Świąt 🙂
Justyna
27 stycznia, 2018 o 19:52
Przepyszne ciasteczka! Dla mnie obłędne, super maślane. Takiego smaku od dawna szukałam … odkąd znalazłam przepis na idealne pierniczki świąteczne, to szukam idealnego na ciastka na cały rok. Trochę przepisów przerobilam. To nie było to. Nawet zwatpilam i przestałam próbować 😉
Ale Pani ciastka są rewelacyjnie pyszne :)) znalazłam „Swój” przepis na lata 🙂
Dziękuję za przepis bardzo :**
Maria Gorlik
30 stycznia, 2018 o 08:04
Cieszę się bardzo. Miło dostać taki komentarz. Zaraz chce mi się szukać czegoś nowego dla Was. Pozdrawiam serdecznie.
Justyna
27 stycznia, 2018 o 19:55
A ż przepisu wyszło mi chyba ze 6 blaszek. Ale wiadomo, każda kucharka inna grubość ciastek robi .
Pozdrawiam 🙂
Maria Gorlik
30 stycznia, 2018 o 08:05
Tak każdy robi inną grubość, rozłożenie ciastek też ma znaczenie. Ważne że smakowały. Pozdrawiam serdecznie.
Magda
9 grudnia, 2018 o 15:45
Jak każdego roku zabrałam się z dziećmi za robienie ciasteczek – od 3 lat robię te i są niesamowite ! 🙂 innego przepisu nie szukam! mi wyszły 4 duże blachy. Biorę na Wigilię do przedszkola !
Maria Gorlik
10 grudnia, 2018 o 01:09
Nic milszego nie mogłam przeczytać. Sprawia mi to dużą rdaość jak komuś coś zasmakuje. Pozdrawiam serdecznie.
Janina
15 grudnia, 2018 o 22:48
Pani Mario identyczne piekę od wielu lat z książki Kuchnia Śląska którą mam ze trzydzieści lat i jest świetna i polecam tą książkę pozdrawiam Panią .
Maria Gorlik
15 grudnia, 2018 o 23:24
Ja mam ten przepis od wielu lat w mojej rodzinie. Pozdrawiam serdecznie
Bola
21 grudnia, 2019 o 20:15
Moje pierwsze ciasteczka świąteczne. Przepis zostanie na lata. Proste i pyszne. Tego szukałam.
Maria Gorlik
21 grudnia, 2019 o 20:33
Cieszę się bardzo. Życzę miłych i spokojnych Świąt
Anonim
26 listopada, 2020 o 18:09
A Jak nie chce się dawać na ciasteczka cukru to czy też trzeba posmarować je jajkiem przed pieczeniem ????
Maria Gorlik
26 listopada, 2020 o 23:25
Wtedy nie trzeba. Pozdrawiam
Sara
26 listopada, 2020 o 18:37
A czy trzeba smarować jajkiem wszystkie ciastka czy tylko te które chce się posypać cukrem ???
Maria Gorlik
26 listopada, 2020 o 23:25
Tylko te co posypujemy cukrem. Pozdrawiam
Ewa
4 maja, 2021 o 15:00
Kostka masła 200 czy 250g?
Maria Gorlik
4 maja, 2021 o 15:13
O ile dobrze pamiętam 200. Pozdrawiam
Stanislawa
26 października, 2021 o 11:49
Super przepis
Maria Gorlik
26 października, 2021 o 19:49
Dziękuję, pozdrawiam
Nina
16 listopada, 2021 o 19:42
Ciekawy przepis.
Zastanawiam się, czy można zamiast masła użyć smalcu?
Pozdrawiam
Nina
16 listopada, 2021 o 23:48
Ciekawy przepis. Zastanawiam się, czy można zamiast masła, zastosować smalec.
Jak Pani uważa?
Pozdrawiam serdecznie.
Maria Gorlik
17 listopada, 2021 o 15:58
Nie radzę, masło daje fajny smak. Pozdrawiam
Ana
11 grudnia, 2021 o 19:54
Pani Mario, zachęcona komentarzami, zaraz zabieram się do robienia ciasta. Zastanawia mnie tylko z jakiego przepisu są ostatnie zdjęcia ciasteczek, bo z pewnością nie są posypane grubym cukrem. Pozdrawiam
Ana
11 grudnia, 2021 o 19:59
Pani Mario, zachęcona komentarzami, zaraz zabieram się za robienie ciasta. Zastanawiam się tylko jaki jest przepis na te ciasteczka z dolnych zdjęć, bo z pewnością nie są one posypane grubym cukrem. Pozdrawiam gorąco.
Maria Gorlik
12 grudnia, 2021 o 22:43
🙂 To stroiły moje wnuki, więc każde są ustrojone w inny piękny sposób. Pozdrawiam serdecznie. Wesołych Świąt Życzę.
Iwona
12 grudnia, 2022 o 12:38
W składnikach mowa o 3 jajkach a w przepisie są użyte 2. Jedno do masy a drugie do smarowania. Gdzie dać trzecie jajko? 🙂
Maria Gorlik
13 grudnia, 2022 o 15:31
Już wiem dlaczego tak mam napisane. do smarowania jest białko z jednego jajka i drugie całe. W cieście mamy 1 jajko co w sumie daje nam trzy. Pozdrawiam serdecznie. można najpierw jednym roztrzepanym jajkiem posmarować ciasta a jak będzie za mało to drugim. Tak pewnie miałam w oryginalnym przepisie. Przyznaję że to trochę niezrozumiale 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę Miłych Świąt. Polecam Wam również Kruche ciasteczka, przepis jest w mojej rodzinie od ponad 100 lat są pyszne.
Dominika
17 kwietnia, 2023 o 22:08
Witam, jak długo zachowają świeżość ciasteczka, które udekoruje lukrem?
Maria Gorlik
17 kwietnia, 2023 o 23:06
W zamkniętym pudełeczku długo zachowują świeżość. To bardzo trudno określić, pozdrawiam