Zrobiłam następne ciasteczka, są one bardzo kruche, nawet kilka miesięcy można je przechowywać w zamkniętym pudełku. Ciasto jest bardzo proste.

Thermomix, włożyć wszystkie składniki ciasta do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte i interwał.

Bez thermomix, też jest proste w wykonaniu. Wszystkie składniki : mąkę, cukier, 1 jajko, 1 żółtko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło o temperaturze pokojowej szybko zagnieść. Zlepić ciasto w kulę i włożyć  do woreczka , potem do lodówki. Zostawić na noc.

Dopiero następnego dnia wyciągnąć z lodówki. Zostawić chwilkę, aż lekko ciasto lekko zmięknie.

Ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka.

Jedno jajko i białko wymieszać razem za pomocą widelca i zostawić do wysmarowania ciastek.

ciasteczka

Każdą porcję ciasteczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubo zmielonym cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 C , 15 minut

kruche ciasta

Robię te ciastka od wielu lat, są pyszne . Zawsze muszę robić kilka porcji.

 

Smacznego