Jest to przepis mojej mamusi, po prostu cudowna legumina. Bardzo stary przepis. Dziękuję mamcia.
Białka ubić, na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Do mocno ubitych białek dodawać powoli ubite mocno żółtka. Mieszać bardzo delikatnie drewnianą łyżką.
Przygotować żelatynę : 2 łyżeczki żelatyny zalać małą ilością zimnej wody, żeby napęczniała.
Zalać ją wrzątkiem, tylko tyle żeby można było ją dobrze rozmieszać, zostawić do ostygnięcia.
Do masy z jajek powoli dodać sok z cytryn i otartą skórkę z cytryny.
Jak żelatyna już lekko zacznie gęstnieć wlać ją do masy. Delikatnie wymieszać.
Masa gotowa, można ją przelać do pucharków, udekorować i do lodówki.
Bardzo proste i pyszne. Przypomina mi smak z dzieciństwa , a było to bardzo dawno, dawno temu 🙂
Anonim
15 marca, 2017 o 20:19
Szukam przepisu na leguminę z cytryny ,którą robiła moja babcia ,niestety przepis nie zachował się .Twój przepis wydaje mi się tym czego poszukuję ,jednak pamiętam ,ze kolor tamtej leguminy przypominał kolor cytryny.Jutro wypróbuję Twój przepis ,mam nadzieję,ze będzie to zapamiętana legumina z dzieciństwa :)) Pozdrawiam
Maria Gorlik
15 marca, 2017 o 22:41
Taką właśnie robiła moja mamuśka, co do koloru to były jedne z moich pierwszych zdjęć więc kolorem bym się nie sugierowała. Nie pamiętam czy była żółta, ale wiem że jest pyszna. Pozdrawiam
Ewa
14 sierpnia, 2020 o 20:08
Chciałabym zrobić leguminę z tego przepisu, ale nigdy nie przygotowywałam deserów z żelatyną. Czy mogłaby mi Pani napisać, ile dokładnie trzeba dodać zimnej i gorącej wody? Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Anonim
17 sierpnia, 2020 o 20:06
żelatynę zastąpiłabym galaretką cytrynową rozpuszczoną w małej ilości wody ( w ok 100 ml)
Maria Gorlik
18 sierpnia, 2020 o 13:38
Może i można by , ale konsystencja leguminy byłaby inna. Pozdrawiam serdecznie
Ewa
14 sierpnia, 2020 o 20:10
Czy mogłaby mi Pani napisać, ile dokładnie trzeba dodać zimnej i gorącej wody? Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Maria Gorlik
14 sierpnia, 2020 o 23:50
Jak wsypiesz żelatynę do kubka to wlej proszę zimnej wody tylko tyle żeby była wstanie napęcznieć. Myślę że łyżka wody powinna wystarczyć. To widać jak za mało. Jak zamieszać i nadal jest żelatyna sucha to dolać trochę zimnej wody. Żelatyna napęcznieje. A co do wrzątku to około 1/5 szklanki wody. Żelatyna powinna się roztopić. Mam nadzieję że pomogłam. Jak nie to postaram się udzielić Ci jeszcze więcej wskazówek. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź czy poszło ok. Powodzenia 🙂
Karol
18 marca, 2022 o 00:03
Czy 2 cytryny to nie za dużo? Jedna nie wystarczy? A sok z butelki (koncentrat) może być?
Maria Gorlik
19 marca, 2022 o 19:35
Tam właśnie na tym polega żeby było mocno cytrynowa. Koncentratu nie polecam. Pozdrawiam
Sławek
6 marca, 2023 o 09:52
Czy po wymieszaniu z żelatyna wstawić do lodówki ?
Maria Gorlik
6 marca, 2023 o 20:56
Tak oczywiście, pozdrawiam