Rosołek wyszedł rewelacyjny, delikatny i pyszny. Podany z lanymi kluseczkami to pyszności.
Przepis na lane kluseczki patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/lane-kluseczki-jajeczne/
Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, dodać pokrojone i czyszczone mięso przepiórki. Zagotować, zmniejszyć gaz. Zdjąć szumy.
Obrać marchewki, korzeń pietruszki i pokroić na długie słupki. Dodać marchewki, korzeń pietruszki, ziarna angielskie, liść laurowy i maggi do zupy. Cebulę obsmażyć na ogniu i dodać do rosołu. Z całego pęczka od natki pietruszki odciąć łodyżki włożyć do specjalnego woreczka i wrzucić do zupy. Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie przykryte wodą to trochę dolać.
Gotować na najmniejszym ogniu aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu rosołu łodyżki natki pietruszki wyrzucić.
Serwować gorący rosół z kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com
10 grudnia, 2017 o 00:58
Z przepiórki jeszcze nigdy nie jadłam…ciekawie 🙂
Maria Gorlik
10 grudnia, 2017 o 01:06
Dzisiaj męża wysłałam po kurczaka a przyszedł z przepiórką i super. Rosołek jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie.
Kazimierz
20 grudnia, 2020 o 12:05
Jest pyszny spróbuj
Maria Gorlik
20 grudnia, 2020 o 18:03
Dziękuje, pozdrawiam
Kazimierz
20 grudnia, 2020 o 12:04
Zuza spróbuj jest pyszny
Maria Gorlik
20 grudnia, 2020 o 18:03
:), cieszę się że smakowało.
Kazimierz
2 października, 2021 o 18:06
Bardzo często gotuje tylko nie przypalam cebuli sól tylko morska pycha