Pomyślałam że przygotuję rybę w occie, ale nie chciałam w ten sam sposób co zawsze, więc wymyśliłam sobie, że w pomidorowym sosie powinna być również dobra. Już jedliśmy, smak jest super, na pewno zrobię powtórkę na Wigilię.
Możecie użyć każdą rybę, ja zrobiłam z łososia bo taką rybę akurat miałam.
Przygotowanie ryb – oczyścić, umyć, osuszyć i doprawić solą i lekko pieprzem. Pokroić rybę na małe kawałki, obtoczyć w mące. Tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć ryby z dwóch stron na złoty kolor. Smażyć na małym ogniu aż rybka będzie przesmażona.
Usmażone ryby przełożyć do naczynia w którym chcemy żeby rybki leżały.
Przygotowanie zalewy, na patelnię wlać wodę, ocet dodać pokrojoną w plasterki cebulki, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, ketchup i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, następnie zalać usmażone ryby gorącą zalewą, odstawić do przestudzenia. Zawsze takie rybki są najlepsze po kilku dniach.
Ryba jest cudowna, ścigamy się z mężem o każdy kawałek 🙂 Na wigilijnym stole będzie pięknie wyglądała, bardzo polecam.
Magda
21 grudnia, 2015 o 15:42
Robilam. Pysznaaaaaaa
kuchcik8
21 grudnia, 2015 o 23:30
Cieszę się, pozdrawiam
Tina
5 stycznia, 2016 o 22:47
Ryba pyszna. Mąż się nią zajadał, ja zresztą też. Gościom musiałam szukać ten przepis w internecie. Pychotka. Polecam.
kuchcik8
5 stycznia, 2016 o 23:25
Bardzo mi miło, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.
mania
5 marca, 2016 o 20:57
super sprawa
kuchcik8
5 marca, 2016 o 21:01
Dziękuję, jest pycha
Kasia
8 września, 2016 o 20:33
Wlasnie zrobiłam 🙂 tylko przeraziła mnie ilość soli,ryba nie bedzie za słona??pozdrawiam
kuchcik8
8 września, 2016 o 20:40
Będzie dobra, nie martw się. Pozdrawiam i życzę smacznego
Alicja
15 września, 2016 o 10:39
Rybka pyszna ja robiłam dużego leszcza którego złowił mój mąż. Mniam
Alicja
15 września, 2016 o 10:41
Rybka pyszna ja robiłam dużego leszcza którego złowił mój mąż Mniam
kuchcik8
17 września, 2016 o 23:00
Dziękuję bardzo się cieszę. Miło jak smakuje. Pozdrawiam
Aga
25 września, 2016 o 20:05
A do słoików też można dać?
kuchcik8
25 września, 2016 o 22:31
Można, ale wtedy krócej smażyć. Zalać ryby gorącą zalewą. Pasteryzować słoiczki 5 minut.
emil
10 grudnia, 2016 o 20:21
czy można robić w ten sposób śledzie (tuszki) ?
kuchcik8
10 grudnia, 2016 o 20:37
Oczywiście że możesz, może trochę inny smak będzie. Jestem pewna że będą pyszne.
Anonim
19 grudnia, 2016 o 03:10
Tak to jest najlepszy przepis na rybę!!!zrobiłam zjadłam!jutro znowu idę po ryby!!!
kuchcik8
19 grudnia, 2016 o 07:25
Dziękuję, jest mi ogromnie miło. Wesołych Świąt
Anonim
19 grudnia, 2016 o 03:14
Ja rybę posypuję vegetą zostawiam na 20 minut obtaczam w mące i smażę a później postępuje jak w przepisie!!Ewka
kuchcik8
19 grudnia, 2016 o 07:25
Dziękuję za komentarz. Każdy pomysł jest dobry, zawsze można troszeczkę urozmaicić. Wesołych Świąt
Anonim
22 grudnia, 2016 o 20:18
A ja zastanawiam się jak by smakowała taka rybka z pomidorami z puszki.
kuchcik8
22 grudnia, 2016 o 23:33
Myślę że też by była dobra, ale przecier jest bardziej intensywny. Pozdrawiam
Emilia
18 lutego, 2017 o 14:47
A może być makrela świeża
Piters
10 marca, 2017 o 14:56
Wyśmienita zalewa do rybki. Dziękuję, powracają wspomnienia z przed ponad 20-u lat. Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam
Maria Gorlik
10 marca, 2017 o 18:00
Miło mi, dziękuje za miły komentarz. Pozdrawiam
Janusz
27 lipca, 2017 o 08:27
Jak zawsze wychodzi pyszna … Robię od wielu lat z różnych ryb … Daję do słoików i pasteryzuję około 20 minut … Można długo przechowywać i nie tracą smaku … Pozdrawiam serdecznie
Maria Gorlik
27 lipca, 2017 o 09:51
Dziękuje bardzo za tak miły komentarz. Pozdrawiam również serdecznie. ?
Abnay
23 listopada, 2018 o 22:57
Panie Januszu a czy posteryzujac 20 wkladabpan rybę surowa do słoików?
Maria Gorlik
24 listopada, 2018 o 12:04
Nigdy bym nie włożyła surowych. Przesmażone rybki i wrząca zalewa. Pozdrawiam
Jan
21 czerwca, 2022 o 22:12
Przeciez i tak beda sloiki gotowane, wiec moze byc surowa ryba wlozona, pk co podwojna robota ze zmazeniem
patrycja
12 września, 2017 o 10:31
ale ten przecier to taki w kartoniku (passata) ? czy chodzi o zwykły koncentrat pomidorowy?proszę o odpowiedz, dziękuję 🙂
Maria Gorlik
12 września, 2017 o 20:58
Zwykły przecier pomidorowy. Pozdrawiam serdecznie.
Jola
26 października, 2017 o 16:19
Znakomity prosty przepis, polecam rybę „miruna” 🙂
Maria Gorlik
26 października, 2017 o 20:11
Bardzo się cieszę że smakowała, pozdrawiam serdecznie
Iza
10 kwietnia, 2018 o 19:21
Szukałam przepisu ,,innego,, na rybę w occie i właśnie go znalazłam ☺
Maria Gorlik
10 kwietnia, 2018 o 19:49
Cieszę sie i mam nadzieje że bedIesz zadowolona. Pozdrawiam serdecznow
Anna
23 listopada, 2018 o 23:00
A jak pani je zalewa w sloichach bez pasteryzacji?
Maria Gorlik
24 listopada, 2018 o 12:03
Usmażone ryby można zalać gorącą zalewą i zakręcić. Przechowywanie nie jest zbyt długie i radzę trzymać słoiki w lodówce. Pozdrawiam
Daria
21 grudnia, 2018 o 12:00
Nie będzie za dużo occtu na taką ilość wody itd?
Maria Gorlik
21 grudnia, 2018 o 12:04
Dla mnie bylo ok, ale wiesz co dodaj mniej. Na drugi dzień sprawdź smak i w razie czego zawsze możesz dolać. Ja zawsze sprawdzam tak ryby. Każdy lubi mniej lub bardziej kwaśne . Wesołych Świat . Pozdrawiam
Anonim
26 grudnia, 2018 o 00:21
Za dużo octu
Maria Gorlik
31 grudnia, 2018 o 01:30
To sprawa gustu, ale dziękuje za komentarz. Pozdrawiam
Anonim
18 marca, 2019 o 19:52
Ile taka rybka może polezec w lodówce?
Maria Gorlik
18 marca, 2019 o 20:39
Witam, trudno tak dokładnie określić. Myślę ze około 2 tygodni. Ja zawsze robię kilka dni wcześniej. Jest dużo lepsza jak przejdzie mocno zalewą. Pozdrawiam serdecznie
Anonim1
30 lipca, 2019 o 09:44
A czy można w słoikach zrobic rybę i zalać ta zalewą?
Maria Gorlik
30 lipca, 2019 o 10:09
Witam, można. Zalać wtedy gorącą zalewa i szybko zakręcić słoiki. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić aż będzie zimne. Pozdrawiam
Violetta
28 września, 2019 o 21:26
Właśnie gotuje się zalewa; usmażony szczupak czeka na zalanie, podzielę się smakiem po degustacji ale wyglada na to ze będzie pyszna 😁👍
Maria Gorlik
29 września, 2019 o 08:56
Czekam na Twoją opinię. Pozdrawiam
Violetta
29 września, 2019 o 11:52
Moja opinia jest taka, że rybka nie doczeka chyba ani tygodnia😁, jest pyszna, przepis genialny , zapisuję do mojego przepiśnika. Już dziś wyjedliśmy na śniadanko sporą część. Pozdrawiam serdecznie i polecam wszystkim .
Maria Gorlik
29 września, 2019 o 19:47
Ale mnie to cieszy, pozdrawiam również serdecznie
Gosia
26 października, 2019 o 08:41
Pychota. Polecam. A mozna taka rybe zapaseryzowac ?
Maria Gorlik
28 października, 2019 o 20:35
Można, ale nie zbyt długo. Usmażona rybkę włożyć do słoika i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i przykryć ręcznikiem. Pozdrawiam serdecznie
BARBARA
5 listopada, 2019 o 13:46
Będę robiła myślę że będzie smaczna
😋
Maria Gorlik
5 listopada, 2019 o 19:45
Polecam i życzę smacznego. 🙂
Michael
21 grudnia, 2019 o 16:46
Witam serdecznie, 2 lata temu trafiłem przez przypadek na ten przepis, rodzina zwariował na punkcie tej ryby i wszyscy ochoczo zapadają się. Mam pytanie do autorki: czy mozna rybę obtoczyć w bułce tartej zamiast mąki?
Maria Gorlik
21 grudnia, 2019 o 20:34
Cieszę się, zachęcam również do wypróbowania tej wersji zwykłej w occie. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Beata z Dallas
2 lipca, 2020 o 18:33
Dziekuje bardzo za ten przepis. Moja pasja jest kuchnia i fotografowanie także. To chyba najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam. Mój maz i dwóch synów to zaparci wędkarze także łowią bardzo dużo ryb. Właśnie zrobiłam rybę według Pani przepisu i wyszła przepyszna. Dziękujemy
Maria Gorlik
2 lipca, 2020 o 22:39
Nilowy mi to słyszeć dziękuje za tak miły komentarz. Pozdrawiam bardzo serdecznie
xyz
7 września, 2020 o 13:03
Zrobiłam leszcza z tego przepisu. Rozpływa się w ustach. Pycha! 🙂
Maria Gorlik
8 września, 2020 o 13:56
Cieszę się bardzo, pozdrawiam
wiolka
15 października, 2020 o 22:54
Znakomity przepis!!! Dodalam do zalewy jeszcze odrobine chili i pieprz w ziarnach. Duze karasie smakują wysmienicie, wszyscy co rybke próbowali prosili aby podac ten przepis…
Maria Gorlik
16 października, 2020 o 20:40
Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam
wiolka
16 października, 2020 o 20:42
Znakomity przepis!!! Zawsze robilam rybe w zalewie octowej i nam smakowalo, ale duze karasie zrobione wg Pani przepisu to dopiero przysmak! Dodalam jeszcze odrobine chili i pieprz w ziarnach
Justyna
12 grudnia, 2020 o 13:02
Robię w ten sam sposób nuggetsy z kurczaka, są obłędne 🙂 dziś spróbuję z rybka
Sylwia
19 grudnia, 2020 o 11:43
Witam właśnie robię rybkę i mam dylemat,bo nie wiem czy zalewę robimy na tym samym tłuszczu na którym była smażona rybka? pozdrawiam
Maria Gorlik
20 grudnia, 2020 o 00:34
Są dwa sposoby jedna to robić na tym samym tłuszczu co smażyły się ryby. Drugo to zrobić zalewę na czystej patelni, trzeba wtedy wlać trochę oleju, rozgrzać. Cebulkę smażyć tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Następnie wlać olej, ocet i resztę składników zalewy. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Monika
21 grudnia, 2020 o 07:44
Ryba z tego przepisu jest u mnie hitem od lat. Zawsze robię jej dużo, nigdy się nie nudzi. Uwielbiam
Maria Gorlik
21 grudnia, 2020 o 13:31
To mnie bardzo cieszy. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt
Magda
22 grudnia, 2021 o 01:02
Dziekuje Ci za ten przepis. To zalewa ktora robila moja babcia I to byla moja ulubiona ryba. Babci od Roku z Nami nie ma ale ciesze sie ze dzieki temu przepisowi tak takby byla. Pozdrowienia z Anglii xxx
Mariola
21 grudnia, 2022 o 23:47
Czy nadadzą się do tego przepisu filety?
Maria Gorlik
23 grudnia, 2022 o 13:48
oczywiście, pozdrawiam