Czasami zostaje nam mięso z poprzedniego dnia, nie chcemy już jeść tego samego. Wtedy warto zrobić taką sałatkę. Można zabrać do pracy na lunch lub jako fajna kolacyjka.

sałatka

Jeżeli nie macie kurczaka pieczonego to go upiec i poczekać aż ostygnie. Kurczak może być doprawiony tak jak lubicie.  Ja kupiłam poprzedniego dnia dwa kurczaki z rożna a zjedliśmy tylko jednego. Tą sałatkę zrobiliśmy na kolację we Francji w Nicei.

Do dużej miski oczyścić upieczonego lub grillowanego kurczaka ze skór i kości. Rozdrobnić na małe kawałeczki. Wrzucić kurczaka do miski, dodać umytą i osuszoną sałatę, pokrojonego w półksiężyce ogórka i pomidorki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ. Pokroić awokado w kostkę lub większe kawałki. Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka.

Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Przygotowanie sosu – czosnek obrać i zmiażdżyć nożem ze szczyptą soli. Dodać czosnek do jogurtu. Dodać szczyptę soli i kilka kropli oliwy z oliwek.  Wymieszać.

Przygotowanie słonecznika – mocno rozgrzać patelnię, wrzucić słonecznik i uprażyć go. Słonecznik musi lekko się zarumienić. Trzeba cały czas mieszać i kontrolować co się dzieje. Trwa to bardzo szybko.

Przygotowanie skwarek z szynki – szynk pokroić na małe paseczki i obsmażyć na rozgrzanej patelni z kilka kropelkami oliwy. Jak już szynka się usmaży, ostudzić i dodać do sałatki.

Sos można podać osobno lub wymieszać razem. Obsypać sałatkę uprażonym słonecznikiem.

Ja podałam każdemu sałatkę na talerzu z kleksikiem sosiku.

Sałatka pyszna polecam.