Ciasto jest przepyszne delikatne i aromatyczne.
Zaczynamy od biszkoptu, przepis jest na moim blogu. Patrz tu .http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/
To ciasto można zrobić również w podłużnej blaszce. Następna wersja to na dno blachy położyć biszkopty gotowe i na to masę śmietanowo- galaretkową, szybsza wersja.
Dwie galaretki , czerwoną i żółtą albo zieloną rozrobić w dwóch miseczkach na każdą galaretkę 1 szklanka wody. Wymieszać. Zostawić do całkowitego zgęstnienia. Potem pokroić w kostkę.
Po upieczeniu biszkopt schłodzić i przeciąć na pół. Dwie galaretki cytrynowe rozmieszać w pół litra wody i zostawić aż zaczną tężeć. Rozrobić żelatynę – zalać odrobiną zimnej wody, tyle żeby napęczniała. Następnie zalać małą ilością wrzątku tylko tyle żeby można było rozmieszać. . Zostawić do ostygnięcia. Zimną i lekko tężejącą żelatynę wlać do ubitej śmietany razem z tężejącymi galaretkami, cały czas mieszając.
Dodać odsączone ananasy i winogrona i pokrojone w kostkę galaretki. Trochę owoców zostawić na górę do dekoracji. Można dodać inne owoce . Wszystko wymieszać i wylać 3/4 masy na pierwszą warstwę biszkoptu, na to położyć drugą warstwę biszkoptu i resztę masy śmietanowej.
Na górę położyć pozostałe galaretki. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Tort jest bardzo delikatny, nie za bardzo słodki. Jeżeli lubicie bardziej słodki można dodać do śmietany trochę cukru pudru. Dla mnie jest wystarczająco, ale wiem że dużo ludzi lubi bardziej słodki.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.