Pamiętam taki paprykarz z dzieciństwa, bardzo często go jedliśmy. Znalazłam niedawno ten przepis w starych gazetach z 1990 roku, mam jeszcze kilka takich gazet 🙂 Fajnie się je ogląda, zupełnie inne jak dzisiaj.
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości, rozdrobnić widelcem.
Cebulę posikać i zeszklić na patelni z oliwą i smażyć, aż cebulka zmięknie i lekko zbrązowieje. Wymieszać z makrelą, przecierem pomidorowym i ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce, podawać z pieczywem.
Można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu, jeśli będzie trochę za suche, ale nie jest konieczne.
Elwira
16 lutego, 2016 o 12:29
Czy aby napewno 20 dkg koncentratu ? Kiedy go należy dodać?
kuchcik8
16 lutego, 2016 o 21:04
Właśnie sprawdziłam w oryginalnym przepisie jest 20 dkg przecieru pomidorowego i ja też tyle dodałam. Pozdrawiam